Η Στρατηγική απαιτεί επιλογές, συμβιβασμούς και εγκατάλειψη.

strategyΚάθε επιχείρηση ισχυρίζεται ότι έχει μια στρατηγική. Στην πραγματικότητα είμαι σίγουρος ότι “κάπου” μεν υπάρχει ένα αρχείο με την ετικέτα “Our Strategy”, αλλά οι περισσότερες δεν έχουν ούτε αυτό.

“Θέλουμε να είμαστε το Νο1 ή το Νο2 στην αγορά”. Είμαι βέβαιος ότι το έχετε ακούσει. Λοιπόν, αυτό δεν είναι στρατηγική. Είναι ένας στόχος. Και δεν υπάρχει κανένα λάθος με την ύπαρξη ενός επίδοξου στόχου. Στρατηγική όμως είναι ο τρόπος μέσω του οποίου θα προσπαθήσεις να τον επιτύχεις.
Η Στρατηγική αφορά σε επιλογές. Σε πραγματικές επιλογές. Το να επιλέγεις να είσαι νούμερο 1 ή 2 στην αγορά απαιτεί συμβιβασμούς και εγκατάλειψη όσων θα είχαν την δυνατότητα να λειτουργήσουν απλώς “καλά”. Από την άλλη, κανένας δεν θα επέλεγε ως στόχο να είναι Νο40. Είναι σαν ένας αθλητής να έχει ως στρατηγική για να κερδίσει τα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς αγώνες, το να τρέξει πιο γρήγορα από τους άλλους.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, όταν σχεδιάζουν την στρατηγική τους αναζητούν κάποια φόρμα που ταιριάζει με όσα, έτσι κι αλλιώς, λειτουργούν. Δεν υπάρχει κάτι λάθος σ’ αυτό εφ’ όσον όμως ό,τι σχεδιάζεται αποτελεί ένα σύνολο συνεκτικών επιλογών. Τις περισσότερες όμως φορές οδηγεί σε μια άμορφη κατάσταση που έχει σχεδιαστεί με μοναδικό σκοπό να μην δίνει τίποτα περισσότερο και χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν την αποσύνδεση του τρέχοντος συνόλου των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Κάποιες επιχειρήσεις πράγματι έχουν διαμορφώσει μια θαυμάσια στρατηγική. Μια συνεκτική δέσμη συγκεκριμένων επιλογών για την πρόταση αξίας τους και το ακριβές σύνολο των καταναλωτών που πρόκειται να εξυπηρετήσουν. Όταν όμως ρωτήσετε μεσαία στελέχη στην οργάνωση, δεν έχουν την δυνατότητα να την αναπτύξουν.

Μια στρατηγική είναι πραγματική στρατηγική εάν μεταβάλλει την συμπεριφορά των ανθρώπων στον οργανισμό. Σε αντίθετη περίπτωση δεν επηρεάζει ούτε τις δράσεις αλλά ούτε και τις αποφάσεις τους. Και έτσι μπορεί να έχεις μια εντυπωσιακή παρουσίαση στο Power Point, αλλά στρατηγική δεν είναι.

Η Στρατηγική έχει να κάνει με τις επιλογές. Επιλογές σε σχέση με το “Ποιος, Γιατί, Τι, Πώς” στην ερώτηση: Ποιος είναι ο πελάτης μας, γιατί είναι αυτός, τι θα του πουλήσουμε και με ποιο τρόπο θα παραδώσουμε μια πρόταση αξίας. Αυτό είναι ένα συνεκτικό σύνολο αλληλοενισχυόμενων επιλογών.
Για κάθε επιχείρηση η Λυδία λίθος της στρατηγικής της είναι εάν αυτό που δεν κάνει είναι σημαντικό τόσο, ώστε να είναι επικερδές προσφέροντας πλεονέκτημα ανταγωνιστικό. Εάν κάποιος βγάζει χρήματα με ό,τι έχεις επιλέξει να μην κάνεις, τότε το πιθανότερο είναι να μην έχεις μια καλή στρατηγική.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Creative Commons License
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα.