Ένα πλήρες Audio Media Plan; Πλάκα κάνεις…

Έχουμε πει ένα μεγάλο “αντίο” στην σιωπή. Οι Marketers πλέον έχουν καταλάβει ότι τα πάντα έχουν αντικατασταθεί από την δυναμική που έχει ο ήχος. Είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων του κόσμου των mobile videos, των apps, του YouTube και του digital signage. Και σίγουρα του Internet που συνδέει στο cloud τα πάντα. Από ψυγεία και projectors μέχρι αυτοκίνητα και βιομηχανικά προϊόντα.

Τα brands οφείλουν να προετοιμαστούν. Εάν δεν μπορέσουν να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν την ηχητική τους ταυτότητα παρόμοια με την οπτική, ίσως θα πρέπει αργότερα να απολογηθούν για τις επιπτώσεις. Σήμερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν σ’ ένα ηχητικά χαοτικό περιβάλλον που διαταράσσει την “προσωπικότητα” των brands.
Υπάρχει βέβαια θεραπεία. Λέγεται Audio Branding και δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρησιμοποιείται τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια.
Με τον ίδιο τρόπο που ένα brand έχει κατευθυντήριες γραμμές, το ίδιο και προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, οφείλει να αναπτύξει και την ηχητική του ταυτότητα. Να την διαχειριστεί μάλιστα με την ίδια ισορροπία, αυστηρότητα και ευελιξία που διαχειρίζεται την οπτική του ταυτότητα.

Δεν είναι απλό. Απαιτεί ένα σύστημα ήχων, βασισμένο σε ιδιόκτητο audio DNA, το οποίο θα εκφράζει τις αξίες και την προσωπικότητα του brand. Αυτό το “σύστημα ήχων” θα είναι αναγνωριστικό σε κάθε σημείο επαφής. Απαιτεί συνεπή αίσθηση. Από την διαφήμιση, τα μηνύματα αναμονής στο τηλεφωνικό κέντρο, των training videos, του YouTube. Η μουσική είναι μια παγκοσμίως κατανοητή γλώσσα που μπορεί να καθορίσει τι αντιπροσωπεύει ένα brand και να υπογραμμίσει την διαφοροποίησή του από τον ανταγωνισμό.

Για να δούμε:
Το πιο σημαντικό asset ενός brand είναι η Εμπιστοσύνη. Και ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη είναι η συνεπής συμπεριφορά.
Μια εστιασμένη προσέγγιση ώστε να δημιουργηθεί ο “ήχος” του brand, θα έχει ως αποτέλεσμα κατ’ αρχήν την “συνάφεια” μεταξύ των εμπειριών του καταναλωτή, κάτι το οποίο θα υποστηρίζει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης περισσότερο από την χρήση licensed music. Μέσω των licensed songs μπορεί να διεκδικήσουμε impact και να ενισχύσουμε την μνήμη των καταναλωτών, αλλά μπορεί και να υποβαθμίσουμε το brand, ειδικά εάν δεν εκφράζει τις αξίες του. Impact χωρίς νόημα δημιουργεί ακαταστασία και σύγχυση.

Πώς λοιπόν δημιουργούμε την “audio dimension” του brand;
Η αξία και οι φιλοδοξίες του brand είναι από τα πρώτα ζητούμενα ως δεδομένα.
Θέλουμε να εκφράσουμε αυτό που είναι το brand σήμερα ή αυτό στο οποίο εξελίσσεται;
Ποια είναι η ιδιαίτερη αξία του, που πιθανόν έχει προτεραιότητα;
Ποια είναι η ένταση μεταξύ αξιοπιστίας και καινοτομίας ή μεταξύ της “φινέτσας” και της αποτελεσματικότητας;
Ένας audio branding expert θα συνεργαστεί, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε εκείνες τις διαστάσεις ήχου που θα είναι και μοναδικές, αλλά και θα διαφοροποιούν την ηχητική ταυτότητα. Με λίγα λόγια θα προετοιμάσουμε το brief για την audio strategy του brand.

Αφού λοιπόν καθοριστούν οι αξίες του brand, οι άνθρωποι που έχουν την κατάλληλη μουσική γνώση και παιδεία – πιθανόν αργότερα να τους αποκαλέσουν music strategists – θα διερευνήσουν και θα επιμεληθούν διάφορες μουσικές προσεγγίσεις, μέσω των οποίων θα επικοινωνούνται τα χαρακτηριστικά του brand. Αυτές οι μουσικές προσεγγίσεις θα πρέπει να μεταφραστούν σε “mood boards” και μαζί με την ομάδα marketing θα προσπαθήσουν ώστε να αναδειχθεί μια γενικώτερη συμφωνία.
Από την στιγμή που τα μουσικά συστατικά καθοριστούν, αναλαμβάνουν οι sound designers να δημιουργήσουν την μουσική. Να συνθέσουν μοναδικό ήχο, προσαρμοσμένο στο DNA του brand και εξαρτημένο από κάθε σημείο επαφής με τους καταναλωτές. Ένας ήχος σε κάθε εξαργύρωση mobile κουπονιού; Ringtones; Ο ήχος που θα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι ως επισκέπτες σε ένα expo booth; Και βεβαίως δεν αναφέρομαι σε ανόητες επαναλήψεις, αλλά στην διακριτική παρουσία ήχου.

Κάθε σημείο επαφής με τον καταναλωτή είναι μια ευκαιρία εμβάθυνσης των σχέσεων. Η εμπειρία του πελάτη συνδέεται στενά με τον ήχο ο οποίος πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το σημείο επαφής. Στις διαφημίσεις, στην αναμονή του τηλεφωνικού κέντρου, στους χώρους του λιανικού εμπορίου, στο internet, στις εκδηλώσεις. Ένα πλήρες τελικά audio media plan.
Στην εποχή του internet of things χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε και την δύναμη της μουσικής, προετοιμαζόμενοι όσο το δυνατόν καλύτερα για να υποδεχθούμε τον μελλοντικό συγγενή του: The internet of everything.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Creative Commons License
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα.