Την Προσοχή σας παρακαλώ!

eyeglassesΗ “Προσοχή” είναι ένας από τους πιο σπάνιους πόρους που διαθέτουμε ως άνθρωποι. Τα παιδιά μας, μάχονται για την προσοχή μας. Οι συνάδελφοί μας αλλά και οι προϊστάμενοί μας στην δουλειά αρκετές φορές, αναρωτιούνται εάν είμαστε συγκεντρωμένοι σε ό,τι λένε. Η εργασία μας, γενικώτερα, απαιτεί την προσοχή μας.
Και με την ευκαιρία, οι marketers προσπαθούμε να κερδίσουμε την προσοχή των καταναλωτών “χιλιάδες φορές” την ημέρα. Η διαφήμιση και το περιεχόμενο γενικώτερα, βασίζονται στην “Attention Idea”.
Στην διαφήμιση αγοράζουμε attention με την ελπίδα ότι υπάρχει η πιθανότητα να  μετατραπεί σε purchase, loyalty, retention, consideration και awareness.
Οι άνθρωποι είμαστε γεννημένοι για να προσέχουμε. 24 ώρες προσοχής την ημέρα. Βέβαια και ενώ οι άνθρωποι είναι γεννημένοι γι αυτό, δεν είναι γεννημένοι με ένα γεμάτο πορτοφόλι ή με τα ίδια οικονομικά μέσα.

Οι marketers λοιπόν, για να επανέλθω, θέλουμε να «αγοράσουμε» attention για κάποιο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Όλοι οι άλλοι κι ο καθένας ξεχωριστά, έχουν να δώσουν ένα επίπεδο προσοχής. Και βέβαια είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος, γιατί το διαδίκτυο, που αποτελείται από περιεχόμενο, χρησιμοποιεί την διαφήμιση ως το σημαντικότερο μοντέλο για να μετατρέψει την προσοχή σε χρήμα.

Αυτό που όμως έχει ενδιαφέρον, για εμένα τουλάχιστον, είναι το πλήθος των παραδοσιακών εκδοτών στο διαδίκτυο που μεσολαβούν για να αποκτήσουν την προσοχή των χρηστών. Οι ιστοσελίδες τους λειτουργούν ως διαμεσολαβητές της αξίας της προσοχής τους, για το ένα ή το άλλο brand, προκειμένου να αποκτήσουν χρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν περιεχόμενο, που με την σειρά του θα έπρεπε να θέλουν να καταναλώσουν οι χρήστες. Κύκλος. Φαύλος;
Τι πράγματι θα γινόταν εάν οι χρήστες ήταν αυτοί που θα είχαν το πάνω χέριγια την διαμεσολάβηση της δικής τους προσοχής; Τι πράγματι θα συνέβαινε εάν οι χρήστες ήταν αυτοί που θα είχαν την ευθύνη” του broker ώστε να διαμοιραστεί το περιεχόμενο κάθε εκδότη; Ποιος το δοκίμασε και πέτυχε; Ή απέτυχε; Ο τρόπος μάλλον μένει. Ιδού… 🙂

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Creative Commons License
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα.