Η ερασιτεχνική προσέγγιση του Digital.

elephantΣτον ψηφιακό κόσμο υπάρχουν διάχυτοι ιεροί μύθοι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αυτοενισχυόμενοι από την ψηφιακή κοινότητα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι των digital media πιστεύουν ότι υπερισχύουν των ανθρώπων των παραδοσιακών media, γιατί έχουν την δυνατότητα να παραδίδουν R.O.I. metrics. Ωστόσο αυτό είναι αποτέλεσμα της ίδιας της digital τοποθέτησης ως μέσου άμεσης απόκρισης. Η δημοτικότητα βέβαια των Social Media έχει αρχίσει εδώ και καιρό να δείχνει, άσχετα με το ότι κάποιοι δεν το διακρίνουν, πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αψηφούν την μέτρηση.

Στην πραγματικότητα οι marketers δεν ασχολούνται με τις μετρήσεις R.O.I. του μέσου, αλλά με τις δικές τους μετρήσεις, τις οποίες μάλιστα δεν τις μοιράζονται με κανέναν και ούτε βέβαια με το μέσον. Για παράδειγμα, οι εταιρείες αυτοκινήτων δεν περιμένουν να κερδίσουν από ένα launch year, αλλά από την “ζωή” του μοντέλου. Πολλές μάλιστα καμπάνιες δεν επικεντρώνονται στις πωλήσεις.
Ως προτεραιότητα, οι marketers χρησιμοποιούν μετρήσεις με στόχο την “διαπραγμάτευση” και την “συναλλαγή”. Μετά έρχεται η επιλογή των μέσων.
Η online απόδοση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, ενισχυόμενη με offline δραστηριότητα.  Κάθε ιστοσελίδα που έχει κάνει από κοινού προώθηση με ένα τηλεοπτικό σταθμό, το γνωρίζει. Περιέργως βέβαια, όταν οι ψηφιακές υπηρεσίες διαπιστώσουν αιχμή στο CTR, το αποδίδουν άμεσα σε κάποια από τις βελτιστοποιήσεις που έκαναν, ξεχνώντας να κοιτάξουν τις όποιες offline δραστηριότητες.

Απογοητεύομαι συχνά από την περιφρονητική στάση πολλών ανθρώπων του digital. Πριν κάποιος προσπαθήσει να σπάσει όλους τους κανόνες, οφείλει πρώτα να εξετάσει το ενδεχόμενο ότι συχνά υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να τους έχουμε σε προτεραιότητα. Μερικοί μάλιστα από τους κανόνες αυτούς εξακολουθούν να ισχύουν και στον ψηφιακό κόσμο.

Οι άνθρωποι του digital συχνά προϋποθέτουν ότι κάτι που δεν έχει νόημα για αυτούς, δεν έχει νόημα για κανέναν. Το χειρότερο δε που συμβαίνει, είναι ότι αντί να μετατρέψουν τις πολύτιμες παρατηρήσεις τους σε μάθηση, επιδιώκουν να υπενθυμίσουν σε όλα τα “old marketing types” ότι “παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι”. Φαίνεται μάλιστα να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο που δεν γνωρίζουν ήδη, καμμιά διορατικότητα στην οποία δεν είναι μυημένοι και καμμία σοφία που δεν διαθέτουν.

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα marketing blog, υποθέτω ότι μπορώ να καταθέσω κάποιες ελεύθερες, αυτόκλητες συμβουλές:
Το Digital απαιτεί μια σοβαρή προσέγγιση. Και οι άνθρωποί του πρέπει να αρνηθούν την αλαζονεία της καραμέλας που έχουν στο στόμα τους και να κρατήσουν την γλυκειά της γεύση. Μόνον…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Creative Commons License
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα.